Ashraf Latif

Back

2019-10-22

Pindah SSH Key Private & Public ke komputer lain

Ini adalah nota untuk diri sendiri ja. Sebabnya tadi aku terfikir untuk export private & public key ssh aku dari macbook pro aku ke pc linux. Selama ni bila aku format pc, aku akan generate ssh-key baru dengan command ssh-keygen untuk pc yang baru aku format tu. HAHA Noob kan?

Situasi

Disebabkan aku akan pulangkan balik macbook pro yang aku gunakan sekarang kepada company(Ya aku dah berhenti dari berkhidmat dengan Gvado Sdn. Bhd.), Jadi aku rasa malas sangat nak 'install' balik ssh-key yg baru untuk semua remote access ke server-server yang aku manage. Jadi Aku yang noob ni terfikir tak kan tak boleh transfer/copy ja ssh key dari macbook kan? tak perlu dah access server-server yang banyak tu untuk add authorized_key yang baru.

Mudah saja. Copy ssh key dari komputer lama (Macbook). lokasi ~./ssh/

	ls -l ~/.ssh/id_rsa*

	cat ~/.ssh/id_rsa
	## copy content dan save di tempat lain sebagai text

	cat ~/.ssh/id_rsa.pub
	## copy content dan save di tempat lain sebagai text

Kemudian masuk komputer baharu. jalankan command ini

	ssh-keygen
	## enter ja semua option sebab kita akan delete yang dia generate

	rm ~/.ssh/id_rsa
	rm ~/.ssh/id_rsa.pub

	touch ~/.ssh/id_rsa
	touch ~/.ssh/id_rsa.pub

	nano ~./ssh/id_rsa
	## copy&paste content yang kita save sebagai text td ke sini

	nano ~./ssh/id_rsa.pub
	## copy&paste content yang kita save sebagai text td ke sini

	chmod 600 ~./ssh/id_rsa
	chmod 644 ~./ssh/id_rsa.pub

Ya secara basicnya kita hanya copy private & public ssh key dari komputer lama ke komputer baru. Kemudian tukar chmod kepada yang lebih secure. Itu ja. Senang content blog aku kali ni. 🤣